نکات قابل توجه در تغذیه های مکمل

اگر درصد پروتئین تنها نگرانی در هنگام تغذیه تکمیلی بود، همه چیز بسیار ساده بود . اما  صرف نظر از درصد پروتئین، ما باید یک جنبه کلیدی دیگر را نیز در نظر داشته باشیم
اسیدهای آمینه درواقع واحدهای تشکیل دهنده پروتئین هستند  و نسبت آنها بسیار مهم است .همانطور طور که قبلا گفته شد در مقاله قبلی ، پس از تجزیه  و تحلیل نمونه های مختلف گرده، نتیجه گیری شد که هر چند مقدار هر اسید آمینه متفاوت است ولی نسبت آنها ثابت باقی می ماند .

برای درک بهتر اهمیت نسبت اسیدهای آمینه، به مثال زیر نگاهی خواهیم کرد
 تغییر نسبت ایزولوسین و والین از 4: 4 به 3: 4 منجر به کاهش 25 درصدی پروتئین متابولیزه شده از تغذیه تکمیلی  میشود . این باعث می شود درصد کل پروتئین مواد غذایی در مکمل های تکمیلی خیلی مهم تر باشد زیرا بعید است که زنبورها از 100 درصد پروتئین استفاده کنند، به خصوص اگر نسبت اسید آمینه و قابلیت دسترسی آنها  در نظر گرفته نشوند.
علاوه بر اسیدهای امینه در گرده باید میزان چربی رو هم در نظر گرفت ، اگرچه اهمیت چربی در تغذیه زنبور عسل به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته  است اما ما میدانیم که مقدار کمی از کلسترول در پرورش نوزادان استفاده میشود ، در صد آن در ماده خشک بسیار کم بوده( %۰۱.) و می تواند از زنبوران پرستار تامین شود انواع خاصی از چربی گرده برای زنبور عسل بسیار جذاب بوده و برخی از اسیدهای چرب دارای خواص میکروبی بسیار مهم هستند ، در حالی که نقش چربی با توجه به خوش خوراکی و طعم و مزه آن قابل تعیین است ( توسط مکمل های پروتئینی و جایگزینهای دیگر با مقادیر مختلف چربی مشخص شد که زنبور عسل انهایی که مقدار چربی بالاتری دارند را  ترجیح میدهد) بخاطر نقش چربی در فعالیت های ضد میکروبی باید  بیشتر در نظر گرفته شود ، آنچه ما میدانیم مطمئنا این است که اسید لینولئیک از رشد دو باکتری جلوگیری میکند که میتواند سبب بروز ( melissococcus pluton ) لوک اروپایی و همچنین ( panibacilLys larvae subsp. larvae ) لوک آمریکایی شود.
یک گروه خاص دیگر از اسیدهای چرب اسید دکانوئیک ، کاپریک، اسید لوریک، و اسید مریستیک،  دارای خواص ضد میکروبی هستند ، بنابراین افزودن یک منبع چربی مانند روغن کلزا و یا روغن ذرت میتواند یک اثر ضد میکروبی قابل توجهی ایجاد کند،  با این حال استفاده بیش از حد از این مواد میتواند زیان آور باشد ، رابین منینگ نشان داده است که افزایش بیش از ۶ درصد در اسید لینولئیک می تواند منجر  به محدودیت رشد  پرورش نوزادان شود ، با توجه به نیازهای ویتامینه و مواد معدنی زنبور عسل مطالعات بسیار قطعی وجود دارد و این واقعیت شناخته شده است که  ویتامین های گروه Bبرای اکثر حشرات بسیار مهم است و فرض براین است که برای زنبور عسل هم به همان اندازه میباشد
آنچه که ما میدانیم مطمئنا این است که اضافه کردن مواد معدنی به مکمل های پروتئینی محتوای خاکستر را افزایش میدهد( خاکستر به محتوای باقیمانده یک ماده پس از سوزاندن در ۱۸۰ درجه اطلاق میشود) گرده دارای ۲ الی ۴ درصد بسته به منبع آن  که متغییر است خاکستر دارد  ، مقدار بالای خاکستر موجود در مکمل های گرده و پروتئین سبب کاهش رشد پرورش نوزادان میشود ، در حالت مطلوب محتوای خاکستر باید حدودا ۲ درصد یا کمتر باشد ،
بنابراین ما هنگام اضافه کردن مقدار زیادی از مکمل ها که حاوی ویتامین ها و مواد معدنی هستند برای کمک به پرورش نوزادان باید بسیار مراقب باشیم چرا که میزان خاکستر آن  افزایش یافته و مداخله اثرات متفاوتی در بر خواهد داشت ، مشابهه همین امر در اضافه کردن ویتامین ها و و مواد معدنی به شربت می باشد ، ما به جزئیات بیشتر وارد نمی شویم اما این ویتامین ها و مواد معدنی باید به صورت زیست فراهمی ( جذب شده توسط ارگانیسم ها) در دسترس زنبور عسل قرار بگیرد،  هرگونه بقایای اضافی باعث به سختی هضم شدن فرآورده ها شده که این عمل برخلاف ویژگیهای مکمل ها بوده و باید هضم آسان و همچنین نباید شامل مواد مضر برای زنبور عسل داشته باشند  
قبل از اینکه یک مکمل پروتئینی مناسب برای زنبور عسل در نظر بگیرید باید همه جوانب را در نظر گرفت و اغلب اوقات با وجود نیت های خوب ما به درستی اطلاع نداریم که اسیب بیشتری ایجاد میکنیم به ویژه در تغذیه تکمیلی،  ما در موارد گذشته هم گفته ایم اگر مسلما نمی دانیم که مداخله ما مفید خواهد بود بهتر است که اینکار رو انجام ندهیم.
مکمل های پروتئینی نمیتوانند جایگزین گرده باشند اما در دوره هایی که گرده به عنوان منبع طبیعی در دسترس نیست یا کیفیت آن کم است ( درصد پروتئین کم ، عدم تناسب آمینو اسیدها) میتواند  مکمل آن باشد، ما مشاهده کردیم که دسترسی به گرده لزوما به این معنی نیست که مطابق با نیازهای اساسی  زنبور عسل باشد به یک مثال در این مورد میتوان به گرده گل آفتابگردان اشاره کرد که یکی از علل کاهش جمعیت کلنی پس از جریان شهد ، کیفیت گرده است علل های دیگری نیز مانند استفاده از نئونیکوتینوئید و سایر عوامل استرس زا وجود دارد.

مترجم : رضا حاجی زاده